Programa Electoral - Municipals 2019

Des de la CUP entenem que és l’hora d’un canvi crític, des de les esquerres plurals, que faci bandera de l’ètica, de la transparència, de la participació i de l’autodeterminació.
Ens trobem en temps de lluita pacífica, de refundació d’ideologies i de programes. Cal treballar per una societat justa.

La República que volem ha d’estar seguida d’un nou model de país que garanteixi l’establiment d’unes relacions socials i personals justes, basades en l’alliberament personal i de gènere, la diversitat cultural i els drets socials.
Volem treballar per un Balaguer de tots i totes, que aposti per la cultura, per la cohesió social, orgullós del seu passat i de la seva gent, obert als nouvinguts per créixer i assentar la població. I on compartim la il·lusió de construir un futur nou on tots i totes siguem protagonistes. Un Balaguer des d’on construir la República Catalana!

Fem Balaguer, fem República!

CODI ÈTIC DE LA CUP BALAGUER

La CUP de Balaguer defensa el Codi Ètic, un compromís de tots i totes les seves membres per a dur a terme una activitat política basada en l’honestedat, l’ètica, el rigor i la transparència i que ha marcat els últims quatre anys de política municipalista. Ens comprometem a continuar fidels a ell.

DRETS SOCIALS

Creiem que és important dissenyar un projecte de ciutat per les persones, un projecte inclusiu, que no es basi només en l’assistencialisme i que contempli una gestió i planificació a llarg termini. Com a formació d’esquerres, ens preocupen els drets socials i vetllem per una millor convivència i atenció a totes les persones.

Per aquest motiu, proposem treballar els següents aspectes:

  1. Fomentar la implantació de pisos pont per a persones amb risc d’exclusió social (dones que han patit violència de gènere, expressos i preses, nouvinguts, col·lectius amb malalties de salut mental, …). Els pisos pont son un recurs per a persones que estan realitzant un procés de recuperació i autonomia. Aquest procés permet a les persones viure de manera independent portant a terme un projecte de vida sense violència i discriminació.
  2. Crear un protocol d’actuació davant l’emergència social consensuat entre ajuntament (policia local) i consell comarcal, en el que participin treballadors/es i educadors/es socials.
  3. Nodrir el municipi d’educadors socials i de carrer per detectar possibles mancances a nivell social i poder proposar les actuacions necessàries al respecte.
  4. Continuar treballant per un pla d’entorn social, a partir d’un diagnòstic social i la creació de protocols de prevenció i acció en casos d’emergència.
  5. Reformular la taula d’emergència social i establiment d’indicadors i pautes d’actuació concretes.
  6. Crear una taula de prevenció coordinada des de l’Ajuntament amb la participació dels serveis socials del Consell Comarcal i de les entitats socials que actuen a Balaguer. Aquesta taula dissenyarà i planificarà mesures i accions concretes per realitzar en els diferents col·lectius vulnerables (gent gran, nouvinguts, salut mental, discapacitat, violència de gènere i altres).
  7. Denunciar la manca de places públiques a les residències municipals per a la gent gran.
  8. Declarar Balaguer municipi antifeixista, per la diversitat sexual i contra la homofòbia i promoure campanyes en aquest sentit principalment en els centres educatius i en l’àmbit esportiu.
  9. Impulsar la creació per part de l’ajuntament d’un pla d’interculturalitat per a Balaguer, amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat cultural i lingüística de la nostra ciutat, donant. valor a totes les expressions.

EDUCACIÓ

  1. Apostem per una tarificació social, tant a les escoles bressol com a les escoles municipals d’estudis artístics.
  2. Crear un pla educatiu d’entorn i inclusiu: aquest pla tindrà com a objectiu aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l’equitat, l’educació intercultural, el foment de la convivència i l’ús de la llengua catalana.
  3. Vetllarem per implementar el Pacte contra la Segregació Escolar de Catalunya presentat pel Síndic de Greuges de Catalunya i aprovat per unanimitat al ple de l’Ajuntament de Balaguer en data de 31 de gener de 2019.
  4. Establir col·laboracions entre l’Ajuntament, centres educatius i les AMPES en l’organització d’aules tutoritzades.

SALUT

  1. Creació d’un banc de recursos sanitaris. Subvencionar part de la recepta de medicament per persones amb dificultats de pagament a partir del diagnosi del metge o metgessa del CAP i dels treballadors/es socials.
  2. Creació del Consell Municipal de la Salut: format per agents municipals involucrats en l’àmbit de la salut. L’objectiu és dissenyar i crear plans de prevenció per la millora de la salut dels habitants.

HABITATGE

  1. Promoure activament models de tinença alternatius al lloguer i a la propietat particular, com ara el dret de superfície, les cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús, la masoveria urbana i la gestió comunitària.
  2. Censar immobles de la ciutat per trobar un possible emplaçament d’edificis susceptibles a la destinació de la masoveria urbana.
  3. Crear una ordenança de masoveria urbana per edificis públics i privats. L’objectiu d’aquesta ordenança també serà albergar entitats culturals, socials, esportives o de joves, amb l’objectiu de rehabilitar el centre històric.
  4. Ampliar, difondre i potenciar la borsa pública de lloguer. Aquesta borsa ofereix les garanties necessàries de compensació i recuperació de la propietat en cas de danys immobles per part del llogater.
  5. Actualitzar de manera contínua el cens d’habitatges buits.
  6. Penalitzar a les entitats financeres que tinguin pisos buits sense que els hagin posat a disposició de lloguer social, segons la llei 14/2015. També aprovarem, com una mesura de pressió, un recàrrec de l’IBI als habitatges buits.
  7. Establir mecanismes de bonificació de la llicència d’obres de rehabilitació en edificis del centre històric per dinamitzar l’adquisició de vivendes i evitar-ne la seva desocupació i degradació.
  8. Subvencionar una part de l’IBI aquells propietaris que posin a lloguer un habitatge a través d’una borsa pública de lloguer social.

PROMOCIÓ ECONÒMICA

Des de la CUP Balaguer creiem en un model innovador i creatiu, respectuós amb l’entorn que ens envolta i que fomenti models econòmics sostenibles com, per exemple, el cooperativisme. Cal potenciar el comerç, l’emprenedoria i l’empresa per afavorir el desenvolupament de l’empresa amb clau de futur.

Per aquest motiu, les nostres propostes son:

  1. Ampliar el CEI a altres activitats, com poden ser la promoció del cooperativisme i l’economia del bé comú.
  2. Analitzar i publicar els resultats de l’impacte econòmic de la Fira Q en el comerç de Balaguer. Redefinir el model de fira de Balaguer.
  3. Fomentar el comerç de proximitat, establirem un protocol d’actuació conjunt amb els comerciants de Balaguer per tal de dinamitzar el comerç local.
  4. Protegir el comerç de barri que li dona vida i que respon a les necessitats de la gent que hi viu.
  5. Crear una borsa de treball local per millorar la coordinació i la difusió de tots els espais d’inserció laboral de Balaguer i la Noguera amb l’objectiu de combatre l’atur i dissenyar circuits personalitzats en la recerca d’ocupació.
  6. Treballarem per promoure noves formes de creació d’ocupació mitjançant el cooperativisme i donant suport a la creació de cooperatives de treball i consum.
  7. Donarem suport a la creació d’empreses agroalimentàries, ecològiques i de km0.
  8. Instarem a millorar la xarxa d’insfraestructures viàries (C-53, C-13…) per facilitar la implantació de noves empreses i facilitar les comunicacions de les ja existents.
  9. Crear un alberg juvenil per fomentar el turisme municipal i gestionat per una cooperativa o una entitat del tercer sector.
  10. Recolzar iniciatives turístiques respectuoses amb el medi ambient i amb l’entorn de la ciutat.

 

CULTURA

La cultura és un dels elements principals a l’hora de bastir un model de ciutat integrador, solidari i dinàmic. És un eix de transformació. Entenem que la cultura ha de ser per a la ciutadania un mitjà de relació social, de participació, de diàleg i de reflexió comuna. L’ajuntament ha de treballar per assentar unes sòlides bases sobre les quals el teixit associatiu, l’administració pública i les iniciatives particulars puguin bastir un projecte cultural enriquidor i alliberador per al conjunt de Balaguer.

En aquest sentit, les nostres propostes son:

  1. Ajuts inicials a les associacions culturals de la ciutat per promoure noves idees creatives, respectuoses amb l’entorn de Balaguer.
  2. Impulsar un espai de coordinació entre totes les entitats culturals de la ciutat, d’on puguin sorgir nous projectes i esdeveniments conjunts.
  3. Adquisició d’un equip de música, el qual es posarà a disposició de les entitats de Balaguer.
  4. Impulsar la creació d’una ludoteca pública inclusiva, transversal i participativa.
  5. Habilitar diferents espais al carrer on de manera fixa es faciliti i promogui la cultura a través de diferents estils artístics (teatre, música, circ, dansa etc..).
  6. Instarem a la descentralització d’un major nombre d’actes culturals cap als barris més allunyats del centre de la ciutat (Secà i Firal).
  7. Promourem el projecte “Aparador cultural”: convertir espais públics i privats en escenaris i zones per crear una xarxa d’intercanvis artístics, culturals, artesans… que ajudin a dinamitzar la cultura i el centre històric a través d’artistes locals.
  8. Béns culturals d’interès local: realitzarem un catàleg i un itinerari per promocionar la seva coneixença.
  9. Instal·lació d’un plafó amb informació dels esdeveniments culturals al centre de la ciutat.
  10. Vetllarem per preservar i rehabilitar el patrimoni de Balaguer amb una defensa ferma del centre històric com a bé cultural d’interès nacional.
  11. Gent gran és cultura. Incorporarem la memòria històrica en un projecte intergeneracional.

 

ESPORTS

Volem apostar pels esports com un element integrador i sociabilitzador a més de lúdic. Volem apostar per la promoció de l’esport a través de les associacions esportives com una manera d’afavorir la integració, la sociabilització, la cohesió social, la cooperació i la salut a més de la vessant lúdica.

Les nostres propostes son:

  1. Facilitar instal·lacions a les entitats quan no es disposi del pavelló firal d’Inpacsa per la celebració de les diverses fires. Facilitant a les entitats la gestió amb escoles i/o ajuntaments de municipis propers.
  2. Cobrir les pistes del Secà per poder fer-ne ús de pavelló durant l’activitat lectiva de les escoles.
  3. Que les subvencions a les entitats esportives tinguin un component marcadament social. Evitar que fer esport sigui només per algunes classes socials, fomentant que tothom pugui practicar esport especialment en les edats més joves, per a que en un futur tinguem uns adults amb hàbits més saludables.
  4. Ajudar especialment a aquelles entitats que fomentin l’esport femení, doncs és un col·lectiu amb una taxa d’abandonament de la pràctica esportiva molt alt.
  5. Creació d’una zona d’atletisme.
  6. Fomentar i facilitar que les entitats esportives facin difusió de les seves activitats i èxits a les xarxes socials i als mitjans escrits. Portar tot allò que es fa bé al municipi més enllà de Balaguer, doncs es fan moltes coses i molt bones.

 

MEDI AMBIENT I ENTORN RURAL

Des de la CUP creiem que el medi ambient i l’entorn rural que ens envolta s’ha de preservar com un bé immaterial de gran valor. La terra que ens envolta ens ha abastit de productes de gran qualitat. Cal fomentar les petites produccions que no siguin agressives amb el territori i el medi ambient.

Per això, les nostres propostes son:

  1. Apostar per la creació de paisatges verds autosostenibles que no depenguin d’un manteniment exhaustiu i costós.
  2. Prohibir l’ús d’herbicides, fungicides i insecticides de provada toxicitat en les persones i el medi.
  3. Vetllar perquè es respecti el desenvolupament verd de la ciutat, potenciant la permacultura.
  4. Fomentar l’ús de les terres per a la creació d’horts urbans.
  5. Impulsar la creació d’un cinturó verd al voltant de la ciutat.
  6. Adherir a Balaguer a la xarxa de municipis de Residu Zero i crear un pla de residus zero local.
  7. Gestió de residus: arribar a la recollida porta a porta de residus de totes les fraccions i a tot el territori.
  8. Potenciar mesures d’estalvi energètic mitjançant campanyes municipals de sensibilització-conscienciació ciutadana per tal de promoure bones pràctiques energètiques.
  9. Fomentar la sobirania alimentària. Vetllarem perquè als menjadors públics la cuina sigui ecològica, de proximitat i de temporada (llars d’infants, escoles publiques i residències).
  10. Promoure l’autosuficiència energètica en espais municipals i facilitar l’autogestió dels veïns i veïnes de Balaguer.

URBANISME I MOBILITAT

Volem repensar la dinàmica urbanística de l'Ajuntament. Posar el fil a l'agulla per traçar un nou model urbanístic que creiem que ha de començar de manera inmediata i definir quin model de mobilitat volem per la ciutat. Des de la CUP Balaguer apostem clarament per canvi de model, partint de la mobilitat actual (basada en bona part en el vehicle privat) i tendint cap a un model basat en els desplaçaments a peu, amb bicicleta i amb transport públic.

En un pla més concret, això ha de significar:

  1. Prioritzar la plantació d’arbres d’espècies autòctones en totes les voreres i espais que sigui possible, compensant el despropòsit urbanista dels darrers anys al municipi.
  2. Promoure la peatonalitat en punts del centre històric: Plaça del Pou i la Plaça Sant Salvador.
  3. Delimitar millor els passos de vianants per facilitar la visibilització dels peatons per parts dels conductors.
  4. Realitzar un mapa metrominut que promogui la mobilitat a peu dels ciutadans i ciutadanes de Balaguer.
  5. Prosseguir amb la creació d’aparcaments dissuasoris per una ciutat que sigui per les persones i, no pels cotxes.
  6. Consultar als veïns, veïnes i comerciants de quin model ens portarà la transformació urbanística degut a l’adaptació de tren a tramvia. Escoltar i fer efectiva la voluntat de la gent de Balaguer en les zones directament afectades: Mont-roig, carrer Urgell, Passeig de l’Estació, Carrer de la Noguera Pallaresa, la Cros i altres carrers involucrats.
  7. Crear zones específiques per a gossos: pipi-can i zones lúdiques.
  8. Millorar i adequar carrers i infraestructures de Balaguer.
  9. Fomentar la convivència i la corresponsabilitat veïnal amb accions de divulgació dels serveis municipals, perquè els carrers son de tots i totes i han de ser espais de convivència.
  10. Garantir l’existència de sales per poder fer cerimònies laiques. En cas que no hi hagi una sala expressa, adaptar sales polivalents per fer-ho possible.

URBANISME: CARRERS LLIURES DE SEXISME, INCLUSIUS I ACCESSIBLES

  1. Eliminar totes les barreres arquitectòniques presents a la ciutat que dificulten la mobilitat viària a les persones amb mobilitat reduïda o bé la circulació de cotxets, carros de la compra, etc.
  2. Crear canviadors (en un espai separat, no inclòs en el lavabo de dones) i lavabos públics, també adaptats. Fomentar que en els espais privats també hi hagi un espai per canviar els nadons.
  3. Fer un estudi per fer una llista d’aquells carrers, places, etc. que per les seves característiques físiques i d’ús puguin coartar la llibertat de les dones per gaudir de l’espai públic. A partir de l’estudi elaborar millores per canviar aquestes condicions (enllumenat, usos, etc.).
  4. Revaloritzar i recuperar la memòria de les dones i col·lectius de dones balaguerines a la història de la ciutat, donant suport i fomentant accions i projectes d’investigació. Actualitzant el nomenclàtor de la ciutat amb noms de dones i col·lectius de balaguerines de manera honorífica.
  5. Cal adequar i millorar els parcs infantils. Les millores hauran de ser escollides i prioritzades en un procés assembleari participatiu i vinculant.

 

REGENERACIÓ DEL CENTRE HISTÒRIC

Entenem que aquest ha de ser un eix prioritari pel que fa a la nova política urbanística de la ciutat. El centre històric de Balaguer es troba en un estat d'abandó i degradació molt preocupant i cal posar-se a treballar de manera immediata. Volem un pla de futur per al centre històric, on l’objectiu principal sigui convertir-lo en un barri amb opció real per viure-hi, d’aquesta manera dinamitzarem i rehabilitaritzem el seu comerç de proximitat.

En aquest programa tractem d’establir, en grans objectius, quins seran els nostres eixos de treball:

  1. Urbanisme i habitatge: hem patit una deficient planificació urbanística que ha complicat encara més la seva supervivència com a teixit urbà generador de vida social i econòmica, aprovant plans de creixement perimetral que no responien a res més que a interessos immobiliaris. Sectors urbanitzats que ara caldrà repensar un cop ja ha passat la febre constructiva. En aquest sentit, també és important destacar l'abandó patrimonial que pateixen molts edificis, en molts casos béns catalogats. Cal repensar la dinàmica urbanística. Estudiarem quina és la viabilitat urbanística de cada sector i un cop explorades les possibilitats del planejament, es durà a terme un procés de consulta ciutadana d'àmbit municipal sobre la modificació o adaptació dels espais públics. Prioritzarem la rehabilitació per damunt de la nova construcció, fent partícips als veïns i veïnes que hi viuen i els propietaris dels habitatges.
  2. Revitalització del teixit comercial: Establir un protocol d’actuació conjunt amb els comerciants del barri per consensuar accions de suport i dinamització des de l’Ajuntament.
  3. Cultura: Potenciar el projecte “Aparador cultural”. És en aquests espais on veiem un gran potencial per a la creació i exhibició de cultura. Seria important que, a més d’aquests petits espais de mostra i creació, hi hagués un espai més gran que servís com a lloc de trobada i posada en comú.
  4. Repensar els espais del turisme: Ha de ser un instrument que contribueixi a potenciar els valors del barri, el patrimoni i la seva simbologia. Atribuïm al turisme una certa capacitat de reequilibrar la ciutat, de manera que promourem la seva utilització en clau de dinamització local: dinamització del centre històric i del comerç local i impuls a la interpretació i recuperació del patrimoni.

 

FISCALITAT

El finançament de l’administració local és un element clau a l’hora de desplegar polítiques municipals.

En aquest sentit proposem:

  1. Fiscalitat progressiva: Es tracta del fet que la pressió d’impostos, taxes i contribucions especials es redueixin a aquelles persones amb menys ingressos, i en canvi, augmentin a mesura que es té més capacitat tributària.
  2. Relacionar els tributs amb objectius de ciutat: criteris ambientals per mitjà de la revisió dels límits d’emissió ambiental i duent a terme procediments d’inspecció del seu compliment. En cas que se superin els llindars establerts, es tramitaran expedients sancionadors.
  3. Bonificarem les empreses responsables que apliquin bones pràctiques energètiques, socials, ambientals i laborals, així com a les vivendes i vehicles que compleixin els requisits de sostenibilitat exigits.

TRANSPARÈNCIA I PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Les ciutadanes i ciutadans de Balaguer tenen dret a conèixer de primera mà quins processos s’estan duent a terme en el marc de l’Ajuntament. Per aquest motiu, promourem la màxima transparència tant en l’acció política diària com en els comptes municipals i en les contractacions. D’altra banda, també ens proposem que les persones siguin l’eix central de l’acció municipal, no només com a receptores de la mateixa, sinó com a generadores de noves dinàmiques d’acció local.

En aquest sentit, les nostres propostes en la transparència de gestió son:

  1. Establir mecanismes de control i supervisió de l’adjudicació d’ajuts de competència municipal.
  2. Vetllar per evitar la corrupció i continuarem lluitant contra l’amiguisme (nepotisme) mitjançant auditories i denunciarem les despeses sumptuàries de caire electoralista o amb finalitat clientelista. També ens proposem acabar amb el malbaratament de recursos públics en equipaments o infraestructures sobredimensionades o innecessàries.
  3. En la contractació de persones es desenvoluparà un protocol que permetrà garantir la màxima objectivitat i serà implementat pels tècnics de l’ajuntament, el comitè sindical dels treballadors de l’ajuntament, i supervisat per tots els grups municipals.
  4. En la contractació d’empreses establirem garanties de bones pràctiques per part d’aquestes en els àmbits laboral, social i mediambiental.
  5. Fer públics, anualment, els ingressos i les despeses derivades de l’activitat política de la CUP Balaguer.
  6. En cas que un càrrec electe hagi de deliberar o votar sobre afers en els quals s’hi trobi implicat directament o indirectament per interessos de tipus personal, farà pública aquesta col·lisió d’interessos i s’abstindrà de deliberar o votar.
  7. Utilitzar els recursos públics de manera racional, respectuosa, coherent i transparent.
  8. Fer un seguiment de totes aquelles concessions municipals per comprobar si son viables i si responen als interessos de la ciutat.

Pel que fa a la participació ciutadana proposem:

  1. Crear un reglament de participació ciutadana: instrument amb el qual es vehicula que les persones, les entitats i els col·lectius formin part i intervinguin d’alguns òrgans municipals. Aquest reglament ha d’incloure: Processos de consulta ciutadana, processos de participació ciutadana, publicitat dels acords presos, oficina d’atenció popular, audiència pública, participació als plens municipals, participació als organismes autònoms i participació del disseny i programació de la festa major de Balaguer. Ens comprometem a avançar en l’elaboració dels pressupostos participatius.
  2. El teixit associatiu participa, té vot i veu en el procés i la cultura de la ciutat. Facilitar la seva participació i presència al consell director de l’IMPIC.
  3. Regidoria de participació popular: aquesta regidoria disposaria d’un tècnic municipal especialitzat en matèries de participació. Haurà de tenir en compte uns criteris de perfil i formació que no es basin en una visió funcional de la participació i que, en canvi, aspirin a la plena sobirania popular com a eix central d’una nova societat.
  4. Treballar per dinamitzar el teixit associatiu, ja que és una de les bases principals per a la construcció d’una societat de persones lliures, responsables i solidàries, pròpies de la República Catalana.

 

DEMOCRÀCIA I REPÚBLICA CATALANA

Des de la CUP, considerem els municipis cabdals per posar en marxa i continuar impulsant des de baix la construcció nacional dels Països Catalans.

Per aquest motiu, ens proposem:

  1. Donar suport explícit i facilitar las tasca administrativa als moviments en lluita (plataforma d’afectats per la hipoteca, moviment feminista, Comitès de Defensa per la República etc..).
  2. Revalidar l’assemblea de càrrecs electes independentistes per refermar l’actual procés d’alliberament nacional a partir d’una ruptura democràtica.
  3. Donar recolzament a aquells col·lectius autoorganitzats que treballen per fer efectiva la declaració de la República Catalana.
  4. Trencar amb la distribució territorial decimonònica de les províncies i les comarques, substituint-los per òrgans amb competències als municipis i mancomunitats municipals, agrupades d’acord amb les realitats geogràfiques i els fluxos poblacionals reals de la població actuals.
  5. Exigir a l’ajuntament el compromís irrenunciable amb l’actual procés independentista, i recórrer a la desobediència institucional si s’escau.
  6. Proveir de perspectiva de gènere a l’ajuntament a través d’accions formatives, recerca i processos d’avaluació.
  7. Realitzar una consulta ciutadana on es debatrà la retirada de l’estàtua de Gaspar de Portolà. Creiem necessari acabar amb l’exalçament de la seva figura: la seva defensa s’ha basat en presentar-lo com un gran emprenedor i descobridor, ometent la cara fosca de les seves accions i el que van comportar esclavitud i genocidi de la immensa majoria de pobladors originaris.